Bogforum i Bellacentret er den helt store fest for skønlitteraturen! Så hvad laver et lærebogsforlag blandt krimier og kogebøger? Læs med, når vores BogForum-ansvarlige fortæller om, hvorfor vi som lærebogsforlag er at finde på BogForum – og få indblik i hvilke arrangementer du ikke må gå glip af.

I løbet af året er der masser af konferencer og arrangementer, hvor bøgerne fra Samfundslitteratur passer som hånd i handske. Men det er BogForum i Bellacenteret, der står som årets helt store brag og fejring af bogen, hvis du spørger forlagets ene PR- og marketingkonsulent, Line Zachariasen. Hos Samfundslitteratur er det Lines opgave at sammensætte et spændende og lærerigt program for forlagets deltagelse på BogForum.

Hvorfor skal et lærebogsforlag som Samfundslitteratur være på BogForum?

Vi synes jo, at vores bøger er interessante for mange flere end dem, der har dem fra en pensumliste. Selvom vi udgiver lærebøger – og ofte synes, de er spændende, aktuelle og relevante for mange –  så er det sjældent, at folk tager dem ned fra hylden alene på grund af forfatteren eller omslaget. De har brug for lidt hjælp, og her er en begivenhedsrig folkefest som BogForum oplagt.

Mange af vores bøger er meget nicheprægede, så vores helt store opgave på BogForum er at gøre den faglighed, bøgerne rummer, bredere og mere forståelig for dem, der tilfældigvis dumper forbi. På den måde bliver BogForum et vindue ud til verden, hvor alle, der besøger Bellacenteret i de dage, potentielt kunne være nye læsere til vores bøger. Derfor bruger vi blandt andet arrangementer som en slags dåseåbner til vores bøger. Her præsenterer vi en lille del af bogen – oftest med hjælp fra en moderator –  og får en samtale i gang om emnet, og pludselig vil en forælder måske finde et forskningsprojekt om børns brug af medier både relevant og interessant.

Når det er sagt, så er BogForum jo også hele branchens helt store fejring! Her er de helt små forlag, der kun udgiver poesi. Her er trykkerierne, DR, Bibelselskabet samt de store dagblade og nicheorganisationer osv. Fælles for alle os, der har en stand på BogForum, er, at vi er sammen om at fejre bogen: Fra den store slægtsroman til den lille debatbog. Og det vil Samfundslitteratur selvfølgelig være med til!

Samfundslitteratur er et af de få lærebogsforlag, som har arrangementer på standen. I år tæller programmet seks arrangementer samt uddelingen af Lærebogsprisen (på Bellascenen) og en fredagsbar: Hvorfor sammensætter man et så indholdsrigt BogForum-program til et lærebogsforlag?

Det er vigtigt for os at sammensætte et bredt program, så vi dækker flere af de fagområder, vi udgiver bøger inden for. Inden for de enkelte fagområder er det ofte sjovest at fremhæve de smalle bøger på BogForum frem for de store grundbøger, der selvfølgelig er bredere, men dog ikke lige så debatskabende eller lette at snakke fokuseret om.

Som et eksempel har vi inviteret Maria Månson (vært på Filmselskabet, DRK) til en snak med forfatter Andreas Halskov om hans nye bog Remakes, sequels og serialisering. Det er en virkelig smal bog inden for film- og medievidenskab, men også en bog, som rigtig mange sikkert vil finde underholdende og kan forholde sig til: Den handler nemlig om tv-serier og spin offs, som flere af os har set. På den måde åbner Maria Månson og Andreas Halskov sammen bogen op for et bredere publikum. Et andet eksempel er et arrangement med erhvervskommentator Henrik Ørholst, der skal snakke med én af forfatterne til Tegn mere sammen. Ham er der ikke nødvendigvis så mange, der kender, men dem, der gør, vil nok også finde bogen interessant, og på den måde kan han hjælpe med at få guidet de rigtige læsere hen til standen.

Hvad glæder du dig selv mest til på BogForum?

Jeg glæder mig rigtig meget til vores fredagsbar, hvor vi fejrer vores uddeling af Lærebogsprisen på 100.000 kroner. Prisen går til en underviser eller en forsker, der har skrevet et forslag til en ny, faglig bog, der kan bruges i undervisningssammenhæng. I år uddeles prisen af Lea Korsgaard, chefredaktør ved Zetland, og bagefter fejrer vi uddelingen ved at invitere vindere, gæster, redaktører og kollegaer fra andre forlag til en fredagsbar på vores stand. Sidste år fik vi virkelig skabt en fest med både BogForum-gæster, medarbejdere og forfattere – og det er superfedt at se, at vi også kan fejre lærebøger, som måske ikke får helt så meget opmærksomhed som skønlitteratur. Der er musik og øl, vin og sodavand, til dem der kommer forbi, og jeg glæder mig til at genopleve den gode stemning. Derudover er jeg også spændt på, hvem der mon vinder BogForums debutantpris i år – det er altid skønt at fejre nye talenter.

 

SAMFUNDSLITTERATUR på Bogforum 2019

 Samfundslitteratur er som altid at finde på stand C21, når BogForum d. 15.-17. november 2019 igen slår dørene op til en weekend i litteraturens tegn.

På standen kan du se alle bøger, der er udkommet på forlaget inden for det sidste år, hilse på redaktørerne samt overvære flere faglige arrangementer.