Som led i den akademiske opgave forventes det at du selv kan afgrænse, søge, vurdere, udvælge og anvende litteratur til at besvare din problemformulering. Men ofte virker litteratursøgning uoverkommeligt. Fortvivl ikke.

Faktisk kan du med nogle enkle tips hurtigt finde frem til hvilken litteratur du har brug for, og hvordan du finder den.

Inden du går i gang med litteratursøgningen, skal du overveje hvad du har brug for at vide for at kunne besvare din problemformulering. Du skal også være opmærksom på hvilken information og litteratur du er på jagt efter, og hvilken type søgeredskab du skal bruge. Først derefter kan du finde ud af hvordan du rent søgeteknisk skal gå til værks.

 

Tre afklarende spørgsmål

Inden du begynder din litteratur- og informationssøgning, skal du derfor stille dig selv disse tre afklarende spørgsmål:

 

Hvad har jeg brug for at vide for at kunne besvare min opgaves problemformulering?

Hvor kan jeg finde det materiale jeg skal bruge for at kunne besvare min opgaves problemformulering?

Og hvordan søger jeg?

 

Driller problemformuleringen? I bogen finder du kapitlet ”Problemformulering – fra emne til fokus” der hjælper med at skærpe din opgaves problemområde.

Husk at litteratur- og informationssøgning er et håndværk du tilegner dig undervejs i studiet. Øvelse gør mester, så det er bare med at finde din indre detektiv frem. God jagt!

 

Bliv ekspert i litteratursøgning

Den gode opgave finder du et helt kapitel spækket med konkrete råd til din litteratur- og informationssøgning.  Kapitlet udfolder ovenstående spørgsmål samt introducerer dig til forskellige søgedatabaser, så du kan blive en ekspert i litteratursøgning.

DEN GODE OPGAVE

I mere end 20 år har opgavebiblen Den gode opgave hjulpet studerende på tværs af fag og uddannelser med at skrive selvstændige, videnskabelige opgaver.

NYT I 5. udgaven

I 5. udgaven har Lotte Rienecker og Peter Stray Jørgensen fået selskab af fem nye medforfattere til at bidrage fra hver deres ekspertiseområde.
De største og vigtigste ændringer i den nye udgave er: Et kapitel om videnskabsteori, og hvordan man skriver videnskabsteoretisk i den gode opgave samt et kapitel om litteratur- og informationssøgning.