Hold da op, sommerferien gik hurtigt!

Nu er studiet allerede i gang, og hvad end du er startet på dit første eller dit tredje semester, så står du sikkert med den samme udfordring som en masse andre: en masse hjemmearbejde. Livet på en videregående uddannelse kræver mere forberedelse og selvstudie, end tidligere uddannelser har krævet, og hvis man ikke går systematisk til værks, kan det hurtigt vokse en over hovedet. 

Fagnørd har samlet nogle tips og tricks til, hvordan du kommer i mål med din studielæsning, når bunkerne synes uoverkommelige.

1. Vær god ved dig selv

Når du sætter tid af til at læse, så hyg dig med det. Skab en god stemning med musik i ørene eller snacks. Sørg for at din læsning enten bliver hyggelig, eller at du kan få en mindre belønning ved alt dit hårde arbejde og slid; en kold cola eller ekstra ketchup på din pasta i aften?

2. Ud, ud under åben himmel!

Og det er lige præcis det, du skal! Det er godt for krop og sind med lidt frisk luft og ikke mindst miljøændringer. Er du ny i din by så smut på Google og find den nærmeste cafe eller bibliotek og gør det til din nye arbejdsplads. Her arbejder du, og derhjemme slapper du af.

3. Hold pauser

Sæt en alarm eller en deadline for dig selv, så du sørger for, at du får dine pauser. Intet menneske kan holde til at sidde og læse 10 timer i streg uden en pause til øjnene og hovedet. Det er i pauserne, du finder energien.

4. Støt dig til din studiegruppe

Hvad end studiegrupper er en fast del af din hverdage eller en mere sjælden delikatesse på studiet, så sørg for at finde nogle mennesker, som kan hjælpe dig, når der er dele af pensum, du ikke forstår, hvis du har misset en undervisningsgang, eller når du har behov for at snakke med en, der forstår din situation.

5. Kalender = Gud

Brug din telefons kalender til at holde styr på dine aftaler og din læsning. Hvis du elsker at hygge dig med bullet journal spreads, så er her den ultimative mulighed for optimal hyggetid. Alternativt er hjemmesider som Trello gode til at skrive opgaver ind i, og så kan du krydse dem af, når du er færdig. Hvad end du foretrækker den ene metode frem for den anden, giver det et godt overblik over dine opgaver og aftaler, og det sikrer at du, fra uge til uge, kan holde styr på det hele.

6. Kom godt i gang med Studiestartshåndbogen:

Der er mere til dine studier end bare læsning. Få inspiration til hvordan du bedst kommer ind i studierne, studerer godt og effektivt og få svar på alle dine spørgsmål om læsegrupper, at deltage i undervisningen, studieteknik, mundtlige oplæg, akademisk argumentation, gruppearbejde, skrive- og læseblokeringer, eksamen, økonomi, karriereplanlægning, studiejob og meget meget mere.

 

 

Om Studiehåndbogen

Studiehåndbogen er til alle studiestartere – 1.-3. semesterstuderende – på mellemlange og lange videregående uddannelser, og til deres lærere, studievejledere og tutorer.

Studiehåndbogen giver gode råd og vejledning til hvordan du bedst kommer ind i studierne, studerer godt og effektivt, og til hvordan du klarer de eventuelle problemer der kan opstå i forhold til studiet og dets arbejdsprocesser.

I bogen får du svar på alle dine spørgsmål om læsegrupper, at deltage i undervisningen, informationssøgning, opgaveskrivning, studieteknik, mundtlige oplæg, akademisk argumentation, gruppearbejde, skrive- og læseblokeringer, eksamen, økonomi, karriereplanlægning, studiejob og meget meget mere.

Også denne 3. udgave er skrevet af Peter Stray Jørgensen og Lotte Rienecker – og en række undervisere, vejledere og studieadministratorer.